2011-02-08 02:19:45

150 видів сирів. Всі види сирів в одному місці

А

 

Адигейський- м'який сироватковий сир з кисломолочним смаком і сирнистою консистенцією.

 

Альметте - свіжий (схожий на сир) німецький сир з добавками - зеленню, часником.

 

Альпидамер - австрійський напівтвердий сир з дуже великими дірочками.

 

Альпінланд - австрійський напівтвердий сир в жовтій восковій оболонці, з дуже ніжним смаком.

 

Альпцирлер - австрійський напівтвердий сир з червоною кірочкою.

 

Амадеус - австрійський напівтвердий сир яскраво-жовтого кольору у білій оболонці з рельєфним зображенням хреста.

 

Аперифре - свіжий, схожий на сир, сир, який виготовляють у вигляді маленьких кружечків, які зручно наколювати шпагою. Аперифе подають до напоїв-аперитивів.

 

Аседа - шведський твердий сир.

 

Атлет - естонський твердий сир з кислуватим смаком.

 

Б

 

Бакштейн (лимбургский сир) - в перекладі з німецького - 'цеглина'. М'який сир з коров'ячого молока з характерним ароматом, винайдений у Бельгії, зараз особливо популярний в Німеччині і Австрії. А. Пушкін в 'Євгенії Онєгін' назвав цей сир 'живим', мабуть, за сильний запах.

 

Балтіос- литовський твердий сир.

 

Банон - круглий м'який французький козиний сир невеликих розмірів, його продають обов'язково загорнутим в каштанове листя. Легенда свідчить, що римський імператор Антони Пий (86-161) нібито так захопився цим сиром, що помер від нетравлення шлунку, одного разу з'ївши його надто багато.

 

Білок (сир Белокского абатства) - овечий сир з Франції, рецепт якого винайшли ченці-бенедиктинці в XIX ст. Має характерний гострий смак, французи говорять, що він віддає одночасно паленим цукром і м'ясним рагу, що довго варилося.

 

Беле - французький блакитний сир (з пліснявою) з коровьевого молока, з гострим солонуватим смаком.

 

Бле-де-кіс- французький сир (з пліснявою) з коровьевого молока від різних порід. Його часто називають рокфором з коров'ячого молока.

 

Блю - французький блакитний сир (з пліснявою) з коров'ячого молока від різних порід. Найдорожчий сорт у Великобританії.

 

Блю Готланд - твердий сир з коров'ячого молока, який роблять на найбільшому острові Швеції Готланд. Він завжди упакований в темно-синю оболонку.

 

Бональпи - напівтвердий австрийскй сир.

 

Бофор - один з найблагородніших і відоміших французьких твердих сирів з коров'ячого молока. Круг цього сиру (від 20 до 70 кг) легко відрізнити від будь-якого іншого: він завжди має увігнуті краї (при дозріванні на його боки надівають спеціальний обруч).

 

Брен д'Амур - овечий сир з Корсіки, його назва переводиться як 'трохи любові'. Його кірочка, під якою ховається ніжний м'якуш, обсипана травами - чабером, розмарином і ялівцем.

 

Брі- один з найдревніших французьких сирів, м'який, з пікантним смаком, покритий кірочкою зі світлої плісняви, завжди невеликого розміру. Його називають 'сиром королів'. Після Великої Французької революції брі був проголошений народним сиром. Один революціонер писав: 'Сир брі, такий улюблений багачами, тепер люблять і бідняки. Він став символом рівності між багатими і бідними'. Брі належить до найвідоміших французьких сирів, нерозривно пов'язаних з історією країни. Дуже хочеться розпочати з легенди, хоча вона і не дуже весела. Говорять, що пристрасть до сирів короля Людовика XVI, що славився великим гурманом, зіграло в його долі фатальну роль. Рятуючись втечею від революційного натовпу в 1789 році, Людовик не встояв перед спокусою заглянути на ферму в містечку Варений зовсім поряд з містечком Мо, де робили самий кращий брі. Під час дегустації сиру Людовик був схоплений і пізніше перепроваджений прямо на гільйотину. Отже у Франції люди гинули не лише за метал, але і за сир. Так вийшло, що брі завжди славився сиром королів. Бланш Наварська , графиня Шампанська, мала звичай посилати брі в якості дарів королеві Філіпу Августу, який від цього приходив в захват. З настанням Різдва придворні пані завжди з нетерпінням чекали подарунків від Шарля Орлеанського, і подарунком цим був свіжий брі. Великими любителями брі славилися королева Марго і Генріх IV. Навіть ненажера Гаргантюа (нехай він і не належав до королівського роду), герой знаменитого роману Франсуа Рабле, дарував брі своїм батькам. Всього існує три різновиди брі, що носять назви невеликих городків, розташованих на схід від Парижу : Брі де Мо (Brie de Meaux), Брі де Мелен (Brie de Melun) і Брі де Куломье (Brie de Coulomiers). Останній все частіше називають просто 'куломье', визнаючи за ним право бути окремим сортом сиру. 1980 рік є знаменною віхою в історії брі : цього року йому заслужено присвоїли одвічну контрольовану назву. Говорять, брі дуже любили в Росії Пушкінської пори. Зараз його теж іноді можна купити в центральних супермаркетах Москви. Коштує дорого, але яка насолода!

 

Броччіо - національний сир жителів Корсіки з овечого молока. Має форму сплюснутої кулі, покритої кремовою кірочкою з пліснявою. Броччіо відомий на Корсіці з тих давніх часів, як на острові стали розводити овець. Цей сир став свого роду національним надбанням корсіканців, як макарони для італійців. Говорять, що у броччіо така ж запальна і крута вдача, що і у будь-якого корсіканця. За формою броччіо є сплюснутою кулею, покритою згори кірочкою кремового кольору. Смак яскраво виражений і гострий. Дозрівання сиру відбувається у формах, сплетених з очерету. Це єдиний французький сир, що має 'одвічну контрольовану назву', який роблять з перевареної молочної сироватки. Інша сирна маса йде на виготовлення твердого овечого сиру сімейства 'том'. Для того, щоб виготовити 1 кг броччіо, потрібно приблизно 11 літрів овечого молока. Корсіканська порода овець дає багато жирного молока, прекрасно відповідного для виробництва броччіо. Для дозрівання сир завертають в листя дерев і розкладають на дерев'яних стелажах в льосі. Періодично сир треба перевертати і протирати. Час дозрівання - справа смаку. Вже за два тижні молодий сир готовий до вживання. На Корсіці вважають за краще їсти молодий сир, тому остаточно дозріває тільки 15 % броччіо.

 

Бринза - сир з овечого молока, іноді з суміші овечого молока з козиним, витриманий в розсолі.

 

Булет д'Авен - мабуть, самий 'смердючий' з французьких сирів у формі конуса білого або червонястого кольору.

 

B

 

Валансе- французький козиний сир у формі піраміди, обсипанной деревною золою. Говорять, що уперше цей сир такої незвичайної форми зробили на честь повернення Наполеона Бонапарта з перемогою з Єгипетської кампанії. Сир валансеє візитною карткою древньої французької провінції Беррі (Berry) - як і багато інших козиних сирів з цього району (Пулиньи Сен Пьер, Левру), він має форму приземкуватої піраміди вагою 220 грам. З цією формою пов'язана не одна легенда. Говорять, наприклад, що уперше цей сир зробили у вигляді піраміди на честь повернення Наполеона Бонапарта з перемогою з Єгипетської кампанії. Є і інша легенда, згідно якої селяни хотіли повторити в сирі форму дзвіниці, розташованої в селі Валансе. Валансецікавий також тим, що його обсипають деревною золою. У Беррі вважають, що це кращий спосіб зберегти смакові якості козиного сиру. Валансе роблять влітку і осінню, коли кози живляться свіжою травою. Для дозрівання сир поміщають в добре провітрювану сушарку на 4-5 тижнів, де він поступово покривається тонкою шкіркою з блакитною пліснявою. Під кірочкою - ніжний м'якуш, трохи солодкуватий і віддаючий лісовим горіхом. Смак лісового горіха, змішаний з ароматом деревної золи, довго залишається у роті. Вважається, що з валансэ краще всього поєднується місцеве біле вино сансер (sancerre). Втім, ніщо не заважає спробувати цей сир і з іншими винами, якими такі багаті центральні райони Франції (Coteaux du Vendomois, Cheverny, Chinon, Bourgueil, Saint - Nicolas, Touraine, Touraine - Amboise, Vouvray, Montlouis, Touraine - Mesland, AOC Touraine, Reuilly, Quincy, Menetou - Salon). Валансе доки останній з французских сирів удостоївся честі мати 'одвічну контрольовану назву'. Це сталося в 1997 році.

 

Вальмонт - французький блакитний сир (з пліснявою) з коров'ячого молока, з гострим солонуватим смаком.

 

Витязь - алтайський твердий сир, схожий на російський.

 

Г

 

Гауда - голландський твердий сир з коров'ячого молока, у формі бруска. Найпоширеніший сир у світі.

 

Германтас - литовський твердий сир.

 

Голландський - твердий сир із злегка гострим смаком.

 

Горгонзола - італійський блакитний сир (з пліснявою) з коров'ячого молока. Він може бути двох видів: натурального (чи гірський) і солодкого. У гірського сиру дуже сильний аромат і гострий, глибокий смак.

 

Грана - італійська назва пармезану, що походить від зовнішнього вигляду натертого сиру - гранул.

 

Грюйер - швейцарський твердий сир у вигляді величезних голів з темною кіркою.

 

Д

 

Дамталлер - голландський твердий сир.

 

Дваро - литовський твердий сир.

 

Домашній сир - радянський продукт. Сир із зернистою консистенцією і кислувато-солоним смаком.

 

Дуо - плавлений німецький листковий сир з прошарками з горіхів або лосося.

 

Е

 

Егмонт - голландський твердий сир.

 

Едам (едем) - голландський твердий сир із злегка гострим смаком. Эдельтильзитер - австрійський напівтвердий сир з дрібними дірочками.

 

Емменталь (емменталер) - швейцарський твердий сир з дуже великими дірками.

 

Епуасс (епуас) - французький м'який сир з коров'ячого молока, візитна картка Бургундії.

 

Еторкі - твердий овечий сир, вироблюваний з кращих сортів молока високогірних піренейських долин.

Ж

 

Жерве - французький м'який сир. Зазвичай робиться з коров'ячого молока з додаванням вершків.

 

З

 

Збринц - швейцарський твердий сир.

 

І

 

Іллерталер - німецький твердий сир з дірками розміром з вишню, з присмаком горіха.

 

К

 

Камамбер - французький мягкий сир з гострим запахом, покритий світлою пліснявою. Згідно з легендою, сировар Марія Артіль назвала його так на честь веселого капрала Камамберу - героя популярної казки. Відомо, що Камамбер був улюбленим сиром Наполеона.

 

Камбоцола - італійський м'який делікатесний сир з білою і блакитною пліснявою.

 

Канкойотт - плавлений французький сир з низьким вмістом жиру.

 

Канталь - французький сир з коров'ячого молока у вигляді великого круга з товстою золотистою кіркою з пліснявою і ніжним за смаком м'якушем.

 

Каре - французький м'який сир, покритий їстівною білою кірочкою, менш жирний, ніж брі.

 

Качіорикотта - підкопчений і солоніший різновид італійського сиру 'Рикотта'.

 

Кашкаваль - італійський напівтвердий волокнистий сир.

 

Квібілле- шведський блакитний (з пліснявою) сир.

 

'Кер де шевр' - район Пуату-Шарант, що розташований на заході Франції і виходить до Атлантики, завжди славився своїми козиними сирами. 'Кер де шевр' в перекладі означає 'козине серце'. Його роблять у формі невеликого сердечка вагою близько 150 грамів. Ніякій галантній історії з цією оригінальною формою не пов'язано - просто сировари Пуату традиційно набули цієї форми для козиного сиру. Справжній селянський кер де шевр виходить з молока місцевої породи кіз, яка живиться соковитими травами родючих долин Пуату. Залежно від терміну дозрівання, м'якуш може приймати різні відтінки - від ніжно-білого до синюватого. Сир дуже ніжний і неагресивний. У м'якуші зустрічаються дрібні крупинки. Кер де шевр прийнято подавати загорнутим в лист каштана або платана. Так він схожий на дорогоцінний подарунок, створений самою природою, призначення якого - доставити істинну насолоду.

 

Конте- французький твердий варений сир з м'якушем ніжно-жовтого кольору і коричнево-золотистою твердою кірочкою. Конте, зроблений влітку, виділяє фруктовий аромат, а зроблений взимку - аромат лісових горіхів. Костромський - вітчизняний твердий сир.

 

Куломмьер - французький м'який сир з кірочкою з білої плісняви.

 

Л

 

Лайоль - на рідкість ароматний французький твердий сир, трохи кислуватий на смак. На кожну його голівку обов'язково наноситься зображення бика, що є неофіційним символом цього сиру.

 

Лангр - французький сир з коров'ячого молока з різким запахом і гострим смаком. При дозріванні його ніколи не перевертають, тому у верхній частині у нього - поглиблення, куди гурмани наливають виноградну горілку або шампанське.

 

Ларзак - французький овечий солодко-солоний сир, який продають в глиняних скляночках.

 

Латвійський- напівтвердий сир.

 

Леердаммер - голландський твердий сир з великими дірками.

 

Ле лерен- найдорожчий сорт сиру у Франції, внесений в Книгу рекордів Гіннесу.

 

Ливаро - французький сир, який роблять на півострові Нормандія. У кінці XIX ст. ливаро був найпоширенішим сиром в цьому районі, його навіть називали 'м'ясом бідняків' за високі поживні властивості. Особливістю ливаро є те, що його п'ять разів обмотують морським очеретом, який спеціально вирощують для цього. П'ять смуг відповідають у Франції званню полковника (як у нас три зірочки), тому в народі ливаро звуть 'полковник'.

 

Лидеркранц - м'який сир типу бри, найдорожчий сорт сиру в США.

 

М

 

Маасдам - голландський твердий сир з великими дірками.

 

Магре- шведський низькокалорійний сир з коров'ячого молока, з легким присмаком горіха.

 

Манчего - твердий козиний сир з Іспанії із зеленуватою кірочкою, який декілька місяців витримують в розсолі.

 

Марой - французький сир з коров'ячого молока з м'яким м'якушем, квадратної форми, яку французи називають 'булижник'. Один французький гурман дав цьому сиру таку характеристику: 'Воістину Марой є королем сирів, бо його гучний смак звучить як саксофон в симфонії сирів'.

 

Маскарпоне- італійський сир, схожий на вершковий ніжний крем. Його використовують для приготування тортів і десертів, без нього не можна зробити справжній торт 'Тірамісу'. Традиційний продукт Італії, що часто називається сиром. Насправді, Маскарпоне виготовляється з низькокалорійних вершків з вмістом жиру не більше 25%. Вершки отримують з молока корів, яких спеціально для Маскарпоне годують сумішшю свіжих трав і кольорів для надання продукту неповторного чудового смаку. Маскарпоне використовується в національних стравах Ломбарді (Lombardy, Італія). Своїм зовнішнім виглядом Маскарпоне представляє молочно-білі густі вершки, які легко збиваються, а запах Маскарпоне - запах свіжого молока або вершків. Часто використовують замість вершкового масла. Маскарпоне відноситься до швидкопсувних продуктів і має бути використаний відразу після виготовлення. Але в замороженому виді зберігається до одного тижня.

 

Мединский - вітчизняний м'який сир.

 

Меттон - дуже древній тип французького сиру. Історія його виготовлення в Європі налічує близько 2500 років, робиться зі знежиреного молока.

 

Мильдзитер - німецький напівтвердий сир.

 

Мимолет - французький твердий сир у вигляді кулі з сірою кірочкою, червонястий усередині, французи називають його 'Лільську кулю'. Це улюблений сир Шарля де Голля, який сам був родом з Лилля. На кірці сиру спеціально селять мікроскопічного кліщика. Він прогризає в кірці найдрібніші ходи, завдяки которы. Сир 'дихає'. Щоб кліщик не застоювався в одному місці, кулю періодично труть щіткою і перевертають.

 

Мирабо - німецький м'який делікатесний сир з білою пліснявою.

 

Моале- м'який сир, що випускається в Росії.

 

Мондзеер - австрійський напівтвердий сир з яскравою їстівною помаранчевою кірочкою.

 

Монтаньоло - італійський м'який делікатесний сир з благородною блакитною пліснявою.

 

Моосбахер - австрійський напівтвердий сир з червоною кірочкою і великими дірками, має присмак меду і волоських горіхів. Його продають загорнутим в льняну тканину і титулують королем австрійських сирів.

 

Морбье - французький сир з коров'ячого молока з незвичайним прошарком з деревної золи усередині круга і ніжним фруктовим смаком.

 

Моцарела - м'який волокнистий італійський сир з молока буйволиць, його регулярно подають на стіл англійської королеви. Кращий сир для італійської піци.

 

Мюнстер- один з найблагородніших м'яких французьких сирів з червонястою кірочкою, рецепт якого винайшли ченці-бенедиктинці в VII ст.

 

Н

 

Нарочь - російський м'який сир.

 

Натура - шведський напівтвердий сир з коров'ячого молока з вершковим смаком. Робиться часто з наповнювачами - луком, кропом, часником.

 

Нешатель - французький м'який сир з коров'ячого молока з кірочкою, покритою пліснявою. Він буває шести форм, але найвідоміша - серце. Говорять, що її придумали нормандські селянки, щоб продемонструвати свої почуття заїжджим англійським солдатам, що так часто з'являлися в цих краях в середні віки.

 

Нямунас - литовський м'який сир.

 

О

 

Ольтерман (ольтермани) - фінський твердий сир з вершковим смаком.

 

Оссо-Іраті - можна назвати самим маловідомим сиром, що має 'одвічну контрольовану назву'. Проте, в Пиренеях цей овечий сир дуже популярний. Його назва сталася від імені долини Оссо (Ossau), розташованої в Пиренеях, і букового лісу Ірати (Iraty) в Країні Басків. Дозрівання оссо-іраті проходить в спеціальних укриттях, викладених з каменю в горах. У долині Оссо ці споруди називають 'кайоларс', а в Країні Басків - 'кахулас'.

 

Остеркорн- австрійський блакитний сир (з пліснявою).

 

П

 

Пармезан - надзвичайно твердий італійський сир, який можна зберігати декілька років і майже неможливо різати ножем, тому його зберігають натертим (у пляшках) і використовують для посипання блюд (наприклад, спагетті).

 

Пармиджиано - один з самих прадавніх сирів, перша документально зафіксована згадка про нього відноситься ще до XIII століття. Секрет його виготовлення імовірно був відомий ще древнім римлянам, учені, принаймні, відшукали в античних джерелах схожі рецепти. За іншою версією, творцями пармезану були ченці, що оселилися на пагорбах, що є сусідами з містом Пармою. Щоб приготування їжі не віднімало багато часу від молитов, вони задалися метою придумати спеціальний сир, що довго зберігається. У чому і досягли успіху. Втім, зовсім не обов'язково пускатися в складні історичні дослідження, щоб з'ясувати, наскільки Пармиджиано цінувався предками. Досить відкрити 'Декамерон' Боккаччо і прочитати опис дивовижної області 'Живи-лакомо' : 'є там гора уся з тертого пармезану, на якій живуть люди і нічим іншим не займаються, як тільки готують макарони і галушки.'. Багато біографів Мольера стверджували, що у кінці життя французький письменник живився практично виключно пармезаном. Сучасні дієтологи, безумовно, схвалили б такий варіант вгамовування голоду, особливо в похилому віці. Річ у тому, що Пармиджиано, окрім відмінних смакових характеристик, має і інші важливі якості. Незважаючи на високу калорійність, сир легко засвоюється організмом, тому лікарі рекомендують його людям з ослабленим травленням, дітям і кому вже виповнилося 50. Цінителем пармезану був знаменитий уродженець Парми, композитор Джузепе Верді. Говорять, що Верді був настільки поглинений твором музики, що зовсім не приділяв уваги ніяким своїм примхам. Виняток становила тільки смачна їжа, а найулюбленішою стравою композитора була спаржа під пармезаном. Якщо вам доведеться зустріти сир з назвою Пармиджиано у будь-якій іншій країні, окрім Італії, то знайте, що це або експортний варіант, або підробка. Істинний Пармиджиано-Реджиано виготовляється тільки в околицях міст Парма, Реджио-Емілія, Модена, Падуя і Болонья, тому що тільки тут росте трава, придатна для корму корів, відібраних в якості виробників початкової молочної сировини. У справу йде виключно свіже молоко, його не піддають ніякій механічній обробці, навіть вершки віддаляються частково і обов'язково вручну.

 

Пастор - козиний або овечий іспанський твердий сир.

 

Пекорино - італійська бринза.

 

Пелардон - французький м'який козиний сир з різким ароматом. Він був відомий ще за часів Древнього Риму, його опис можна прочитати в трактаті 'Природна історія', єдиній праці давньоримського письменника і вченого Плінія Старшого, що збереглася.

 

Пикодон - традиційний французький козиний сир у формі невеликого кругляша (французи говорять 'шайби') діаметром всього 7 см і завтовшки від 1 до 3 см, з солодко-солено-кислуватим смаком.

 

Понлевек - французький м'який сир з коров'ячого молока, квадратної форми і досить пахучої.

 

Проволонь - італійський напівтвердий волокнистий сир.

 

Пулиньі-сен-Пьер - французи називають цей козиний сир з блакитнуватою кірочкою 'Ейфелевою вежею' за витягнуту пірамідальну форму. Традиційно цей сир роблять тільки жінки.

 

Р

 

Радамер - голландський твердий сир.

 

Раклет - швейцарський напівтвердий сир з ніжним і маслянистим м'якушем, що використовується для приготування однойменного національного блюда - розплавлених шматочків сиру.

 

Рамболь - делікатесний плавлений сир з добавками - травами, рибою, горіхами.

 

Реблошен (реблошон) - французький м'який сир з коров'ячого молока (обов'язково від корів трьох різних порід), солонуватий, з горіховим присмаком. Він буває двох різновидів: селянський і фруктовий.

 

Регато - ірландський твердий сир, що нагадує пармезан.

 

Реджиан - різновид пармезану.

 

Риддар - шведський твердий сир з дрібними дірочками.

 

Рикотта - ніжний сирнистий італійський сир з кислуватим смаком, який зріє в кошиках 10-15 днів.

 

Робіола - італійський м'який білий сир.

 

Рокамадур - французький м'який козиний сир.

 

Рокішкіс - литовський твердий сир.

 

Рокфор - блакитний сир з овечого молока, м'який, в 'очках' якого - синьо-зелена хлібна пліснява, що надає сиру гострого і злегка перцевого смаку, збуджуючого апетит. Для його нарізки придумали спеціальний верстат з дротом замість ножа, щоб при нарізуванні не зім'яти дорогоцінну плісняву.

 

Роло - м'який коров'ячий сир у формі сердечка або круглий, з Франції.

 

Романо- італійський твердий сир.

 

Російський - вітчизняний твердий сир.

 

Роталлер - німецький твердий сир з великими дірочками.

 

Ружетт- м'який делікатесний французький сир з червоно-білою кіркою.

 

С

 

Салерс - французький сир з коров'ячого молока, який називають 'високогірним'. Оскільки його виготовляють тільки на віддалених пасовищах, сир залишається і до цього дня чисто селянським, промислово його не виробляють.

 

Салямі - твердий сир з дрібними дірочками у формі батона ковбаси.

 

Сваля - литовський твердий сир з дрібними дірочками.

 

Сель-сюр-Шер - французький м'який козиний сир з темною кірочкою, покритою вугільним пилом.

 

Сен-Нектер - французький м'який сир з коров'ячого молока з твердою кірочкою, яка пахне соломою і вівсом.

 

Сент-Агюр - блакитний сир, близький за смаком рокфору.

 

Сент-мор де Турен- французький козиний сир у формі циліндричного поліна, через центр якого проходить довга соломинка для вентиляції. Історичні документи свідчать про те, що традиції виготовлення цього сиру зародилися в епоху правління Каролингов, тобто в VIII - IX ст.

 

Сибіряк - алтайський твердий дієтичний сир з низькою жирністю.

 

Смоленський - вітчизняний м'який сир.

 

Сент-Северин - м'який сир з червонястою кірочкою. Єдиний в Австрії, який досі роблять в монастирі.

 

Радянський - вітчизняний твердий сир.

 

Стілтон - англійський блакитний сир (з пліснявою) з коров'ячого молока, має сухе і шорстке кільце кремового кольору і мав численні блакитні прожилки.

 

Страчіно - італійський мягкгий сир.

 

Сулугуні - кавказький сир розсолу (тобто що дозріває в paccоле), пружний і волокнистий.

 

Сумуштино - литовський твердий сир.

 

Т

 

Таледжио - італійський ароматний м'який сир.

 

Тангі - дуже специфічний блакитний (з пліснявою) сир з козиного молока.

 

Тартар - французький свіжий сир (схожий на сир).

 

Тильжес- литовський твердий сир.

 

Тільзітер - австрійський напівтвердий сир.

 

Тільсберг - австрійський напівтвердий сир з пікантним, ніжно-пряним смаком.

 

Траунгольд- австрійський напівтвердий сир.

 

Траутенфельцер - австрійський блакитний сир з пліснявою двох видів - блакитною усередині і білою зовні.

 

Трюфье - твердий благородний сир з півдня Франції.

 

Ф

 

Фета (фетаки) - сир розсолу родом з Корсіки, його відрізняють отрый смак, білий колір і розсипчаста структура.

 

Фоль епи - французький напівтвердий сир в хлібній кірочці, з ніжним фруктовим смаком.

 

Фонтино - італійський гострий жовтий сир.

 

Фрешино - німецький свіжий (молодий) сир з вершковим смаком.

 

Фрібург - швейцарський твердий сир.

 

Фрум д'Амбер - французький сир з коров'ячого молока з вкрапленнями плісняви. Його покриває тонка суха кірочка сірого або червонястого кольору.

 

Х

 

Хаварті - твердий ароматний сир, аналогічний російському, популярний в Канаді і США.

 

Хусхол - шведський твердий сир.

 

Ч

 

Чайній - вітчизняний свіжий сир (схожий на сир).

 

Чанах - вітчизняний сир розсолу з овечого молока.

 

Чеддер (чеддар) - напівтвердий сир з коров'ячого молока, caмый популярний в Англії. Має приємний кислуватий смак, в середині цей сир практично без 'очок'.

 

Честер - те ж, що чеширский сир.

 

Чечіл - волокнистий сир розсолу, якому часто надають форми тугої кіски.

 

Чеширский- англійський м'який білий сир, який готували в графстві Чешир і надавали йому форми усміхненої котячої голови. Англійці говорять про єхидну усмішку - 'усміхатися як Чеширский кіт'. Звідси і однойменний персонаж в казці Л. Кэрролла 'Аліса в країні чудес'.

 

Ш

 

Шабишу - найвідоміша марка французького козиного сиру. За формою - циліндрик, що звужується до верху, з кірочкою, покритою пліснявою. Шабишу - один з самих древни. Сирів Франції. Можливо, це також найвідоміший козиний сир. Роблять його в районі, територіально розташованому на північ від вапняного плато провінції Пуату, в департаменті Де-Севр (Deux - Sevres). Департамент Де-Севр відомий і іншими козиними сирами: моте-сюр-фей (Mothais - sur - feuille), шевр-ан-буат (chevre - en - boite), бюш-де-шевр (buche de chevre), карі дю Пуату (carre du Poitou). Розповідь про кожного з них вимагає окремої сторіночки, а доки - про шабишу. Це сир з незбираного сирого козиного молока з вмістом жиру 45 %. Вес - 150 гр. Форма - циліндрик, що злегка звужується вгорі. М'якуш має колір слонової кістки. Кірочка покрита білою пліснявою, часто з сірувато-синім відтінком (залежно від пори року). Шабишу можна їсти молодим (3 тижні), дозрілим (6 тижнів) або навіть дещо висушеним (до 2 місяців). З цим сиром добре йде місцеве вино району Пуату, а також біле вино типу Совіньйон або Сансер. У липні 1990 року шабишу дістав одвічну контрольовану назву.

 

Шавіньоль (кротен де шавиньоль) - французький м'який козиний сир. Його почали робити в XVI ст. дружини селян і виноградарів. Маленьке кругляччя козиного сиру було зручно завертати у вузлик чоловікам, що вирушали на цілий день в полі.

 

Шавру - французький м'який козиний сир.

 

Шаурс - французький м'який сир з коров'ячого молока, з ароматом грибів і лісових горіхів, покритий товстим шаром білої плісняви.

 

Швейцарський - сир з коров'ячого молока, пряного, солодкуватого смаку, з дірками до чотирьох сантиметрів в діаметрі. Вага голівки може бути від 50 до 100 кілограмів, адже на її виготовлення йде усе молоко від одного удою стада.

 

Шом - французький м'який сир.

 

1475

Коментарі 0

© 2010 - 2024. Всі права захищено.